Gå til innhold
En gruppe mennesker som stabler hender oppå hverandre for å styrke hverandre.
Kaisa Uurasmaa 6. februar 20233 min lesing

Likeverdig utdanning for alle

Oversettelse generert av en AI-oversettelsestjeneste

Utdanning er en menneskerettighet. Inkluderende og likeverdig kvalitetsutdanning for alle barn gjør det mulig å oppnå bærekraftig utvikling. Nå som vi feirer FNs internasjonale kvinnedag, er det viktigere enn noensinne å sikre lik tilgang til utdanning. Utdanning og læring er nødvendig for å løse globale utfordringer som ulikhet, klimakrisen og forstyrrelser i demokratiet.

I Sanoma Learning jobber vi med elever og lærere hver dag, og vi tilbyr læringsprodukter og -tjenester til over 25 millioner elever i 12 land i Europa. Sammen med lærere utvikler vi inkluderende og motiverende trykte og digitale læremidler som er tilpasset den lokale læreplanen. Læringsløsningene våre støtter mangfold, tilgjengelighet og differensiering.

I løpet av de siste årene har det vært et sterkt fokus på å gjøre læringsløsninger mer inkluderende og sikre at alle elever kjenner seg igjen i læringsmateriellet, noe som igjen øker motivasjonen og forbedrer læringsutbyttet. For å oppnå dette må forfattere av læremidler læres opp til å bruke et kjønnsnøytralt språk og til å gjenkjenne de ubevisste fordommene vi alle har. Disse kan for eksempel dreie seg om utseende, alder, religion, seksuell legning, familietype, kjønn og etnisitet, og bør tas i betraktning når man lager læringsinnhold.

Det kan også gjennomføres eksterne evalueringer av inkludering av læremidler. I Finland var for eksempel vårt lokale læringsselskap Sanoma Pro nylig vertskap for en ekstern evaluering av vårt blandede læremateriell i naturfag for grunnskolen - evalueringen fokuserte på temaer som likestilling, ikke-diskriminering og mangfold.

Inkludering er et paraplybegrep som også omfatter temaet tilgjengelighet. Digitale plattformer må kunne brukes av et bredt spekter av personer med nedsatt funksjonsevne, men alle kan dra nytte av mer tilgjengelig innhold. Trykte læremidler kan også forbedres med et bredt utvalg av digitale læringsressurser for å øke læringseffekten blant alle studenter og fjerne hindringer for læring gjennom tradisjonelle formater. For eksempel kan de barrierene som tekstbaserte læremidler kan utgjøre for noen studenter, overvinnes ved hjelp av en applikasjon som tilbyr lydinnhold for dem som lærer bedre ved å lytte enn ved å lese. Læringsplattformen itslearning, som også er en del av Sanoma-familien, følger de internasjonale retningslinjene for tilgjengelighet på nettsteder - WCAG 2.1. Brukerne av plattformen kan for eksempel navigere med tastatur i stedet for datamus, og det er mulig å bruke skjermleser.

Inkluderende læring betyr differensiering og tilpasning for å støtte hver enkelt elev på sin individuelle læringsvei. På grunn av den økende oppmerksomheten rundt inkludering går for eksempel barn med spesielle behov oftere i vanlige klasserom. Spesielle behov refererer til mangler av ulik intensitet og art, for eksempel talevansker, dysleksi, autismespekteret eller konsentrasjonsvansker.

Etterspørselen etter læremidler for barn med spesielle behov må dekkes, og lærerne trenger støtte til å integrere ulike typer elever i klasserommet. I Polen regner man for eksempel med at rundt 35 % av alle barn i skolealder har behov for spesialundervisning, og de fleste av disse barna går på vanlige skoler. Ifølge de siste undersøkelsene har så mange som 75 % av barna i de første klassetrinnene i grunnskolen behov for logopedbehandling på grunn av tale- og kommunikasjonsvansker. Som et svar på dette har vårt polske læringsselskap Nowa Era utviklet en produktportefølje med læremidler for barn med spesielle behov.

Læringsmateriell spiller også en viktig rolle når det gjelder å løse aktuelle globale utfordringer, ettersom det gir lærere og elever mulighet til å skape endring. En av våre nyeste læringsløsninger for grunnskolen, World Makers fra vårt spanske læringsselskap Santillana, er for eksempel utviklet for å støtte implementeringen av FNs bærekraftsmål (SDGs) i skolen og fokuserer på samarbeid, mangfold, inkludering og demokrati. Et lignende materiale for videregående opplæring tilbyr spansklærere verktøy og materiell for å gjøre elevene i stand til å handle for å nå bærekraftsmålene, spesielt bærekraftsmål 13 om klimaendringer.

Som Nelson Mandela en gang sa: "Utdanning er det kraftigste våpenet du kan bruke for å forandre verden". La oss bruke dette våpenet klokt og sørge for at alle får likeverdige læringsmuligheter av høy kvalitet.




Sanoma er et lærings- og medieselskap med virksomhet i tolv europeiske land og mer enn 5000 ansatte. Å bygge inkluderende læringsløsninger er ett av de seks hovedtemaene i Sanomas bærekraftstrategi.

RELATERTE ARTIKLER